TUNNING
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
TUNNING
Autobahn lover
Λένε ότι ένα ταξίδι στην Γερμανία είναι “ατελές” αν δεν οδηγήσεις σε μια Autobahn. Είναι σαν να πας στο Παρίσι και δεν δεις τον πύργο του Αιφελ ή να έρθεις στην Ελλάδα και δεν φας σουβλάκι.
Κάποια πράγματα επιβάλλεται να γίνουν. Οπως δεν μπορείς να πιεις καφέ χωρίς να δεις έναν από τους φίλους μας τους Νιγηριανούς να σου προσφέρει κάποιο πειρατικό CD έτσι δεν γίνεται να πας στο New York χωρίς να δεις τους δίδυμους πύργους. Ooops, sorry! Αυτοί πέσανε. Εστω το άγαλμα της ελευθερίας. Οχι ρε φίλε δεν προσπαθώ να φτιάξω τουριστικό χάρτη αλλά να σου πω τον καημό μου.
Οταν πρωτοσυνάντησα την κυπριακή πεντάρα και την οδήγησα στους κυπριακούς (σχετικά καλούς) δρόμους, σκέφτηκα ότι αυτό το αυτοκίνητο θα έπρεπε έστω για μια φορά να μπει σε μια Autobahn για την οποία είναι φτιαγμένο. Σε έναν δρόμο χωρίς όριο ταχύτητας όπου η μπέμπα θα μπορέσει να απλώσει τα κάλλη της για να ξεμουδιάσει και η βελόνα του κοντέρ κάπου εκεί τέρμα δεξιά.
5 ή 3? Καλύτερα 3
Ο ιδιοκτήτης της πρώην κόκκινης, πρώην δίλιτρης, πρώην τετράθυρης γερμανίδας είχε μεγάλα σχέδια για αυτήν στο μυαλό του πριν ξεκινήσει να την σκαλίζει. Στο Μαρίνο πάντα άρεσε το “σκαρί” και η φιλοσοφία με την οποία ήταν φτιαγμένη η μπέμπα αλλά κάποιες λεπτομέρειες τον ενοχλούσαν. Οπως για παράδειγμα οι πόρτες οι οποίες υπερέβαιναν τον αριθμό που αυτός επιθυμούσε και κάτι άλλες λεπτομέρειες.
Ετσι μετά από πολύ μελέτη και σχεδόν τέσσερα χρόνια δουλειάς την έκανε όπως την ήθελε. Οι πόρτες τώρα έχουν τον σωστό αριθμό. Μόνο δύο.
Μην ζαλίζεις τον εγκέφαλό σου, όντως δεν βγήκε ποτέ δίπορτη πεντάρα. Ο φίλος μας απλά (στα λόγια όλα είναι απλά) έραψε τις πίσω πόρτες και έφτιαξε ένα coupe με λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις. Η δουλειά που έγινε είναι τόσο προσεγμένη στην λεπτομέρεια που αν την δει κάποιος που δεν κατέχει καλά το θέμα BMW σίγουρα θα το χάψει ότι είναι εργοστασιακό μοντέλο. Εγώ πάντως βλέποντας το αυτοκίνητο από κοντά το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν γιατί δεν το σκέφτηκαν οι Γερμανοί? Θα μου πεις, άβυσσος η “ψυχή” των αυτοκινητοβιομηχανιών και συνήθως κρύβεται πολύ παρασκήνιο (καλό ή κακό) πίσω από τις αποφάσεις τους αλλά ρε παιδιά σκεφτείτε τουλάχιστον τι θα πουλάγατε με αυτό το “καλούπι”.
Επόμενη κίνηση ήταν να φορεθεί το bodykit ενός από τους καλύτερους γερμανικούς βελτιωτικούς οίκους, του Hamann. Ο μπροστά προφυλακτήρας δίνει μια essence από Formula 1 αφού το τεράστιο άνοιγμα του στην μέση χωρίζεται από καμπυλωτά πτερύγια τα οποία μόνο για ομορφιά δεν είναι. Το σχήμα τους είναι τέτοιο ώστε να κατευθύνουν τον αέρα εκεί που πρέπει. Το βαμμένο μαύρο μαχαίρι στο κάτω μέρος του έχει σαν φυσική συνέχεια τα μεταλλικά diffuser στα πλαϊνά του προφυλακτήρα δίνοντας του έτσι ακόμα μεγαλύτερο όγκο και διαχειρίζεται προς όφελος της αεροδυναμική τον αέρα. Ο πίσω προφυλακτήρας είναι σαφώς σε πιο απλές γραμμές χωρίς φυσικά να υστερεί σε χάρη από τον μπροστά.
Για την ακρίβεια δίνει στον κώλο της μπέμπας τόση αγριάδα όση πρέπει να έχει. Το καπό φαινομενικά δεν έχει αλλαγές σε σχέση με το εργοστασιακό. Με μια δεύτερη ματιά όμως θα προσέξεις δύο αεραγωγούς, σε κάθε μια πλευρά του, καλυμμένους με σήτα και ψηλά στο κέντρο το λογότυπο του Hamann σε μαύρο φόντο. Στο προφίλ της πεντάρας τα sideskirts σε ίσια γραμμή καλύπτουν τα πλαϊνά και φιλοξενούν τα αυτοκόλλητα των “χορηγών”. Ο Hamann φρόντισε και για τις αεροτομές στα οπίσθια της γερμανίδας. Μια μικρή, διακριτική οροφής στέλνει τον αέρα στην τεράστια, καθόλου διακριτική πίσω αεροτομή για να “συνετίζουν” τον παιχνιδιάρη κώλο της μπέμπας όταν το κοντέρ της πατάει τέρμα δεξιά. Για όλα αυτά blame the Hamann.
Ο Μαρίνος όμως δεν έμεινε εκεί αλλά πρόσθεσε και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Οπως για παράδειγμα τα καθρεφτάκια της Μ5 αλλά και το φιμέ στα τζάμια με το κίτρινο χρώμα του αμαξώματος. Στην μούρη έχουν προστεθεί φρυδάκια στα φανάρια τα οποία πλέον είναι πιο σκούρα από τα εργοστασιακά.
BMW ****
Το δίλιτρο μοτέρ που φόραγε από την μαμά της πήρε πόδι και μπήκε το μοτέρ-φετίχ για κάθε άρρωστο με τις BMWδακια. Το διαμάντι των 3.6lt της γερμανικής εταιρίας κινεί πλέον το κατακίτρινο αμάξωμα. Φυσικά έγιναν και οι κατάλληλες περιποιήσεις.
Image Η πεταλούδα με το throttle body προέρχεται από το μοτέρ των 3.8lt για καλύτερη αναπνοή. Μια τρόμπα βενζίνης της Bosch οι οποία μπορεί να πιέσει μέχρι 6 bar και ένας ρυθμιστής πίεσης καυσίμου της FSE φροντίζουν να μην στεγνώνει το μοτέρ από το αγαπημένο του υγρό. Η εξάτμιση είναι πλέον 97mm, της HiTec, για να μην βρίσκουν τα καυσαέρια ιδιαίτερες αντιστάσεις στο δρόμο τους προς τα έξω. Το πρόγραμμά της AC Schnitzer έχει μπει για να ρυθμίζει και να οργανώνει τα νέα δεδομένα στην λειτουργία του μοτέρ. Με όλα αυτά η απόδοση έφτασε τα 395 PS.
Το καλό σου το άφησα για το τέλος. Στο πορτμπαγκάζ της μπέμπας είναι κρυμμένες δύο μπλε μπουκάλες. Αυτές με το πάτημα ενός κουμπιού ελευθερώνουν το οξυγονωμένο περιεχόμενό τους στα σωθικά του μοτέρ κάνοντάς το κατά 300 PS δυνατότερο. Μην τρίβεις τα μάτια σου καλά διάβασες. Κάθε μπουκάλα χαρίζει 150 ολοζώντανα άλογα. Ο Μαρίνος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να έχει τόση δύναμη με ένα κλικ και η χρήση της γίνεται με πολύ προσοχή και μόνο σε μεγάλες ευθείες γιατί το μπάντιασμα καραδοκεί.
Το τρίπτυχο Κ.Α.Ζ
Οχι, δεν είναι καμία καινούργια αίρεση είναι απλά ότι αφορά το κιβώτιο, την ανάρτηση και τα ζαντικά.
Το κιβώτιο έτυχε ιδιαίτερης περιποίησης αφού συνήθως την ζημιά την παθαίνεις από τα κομμάτια που διαχειρίζονται την δύναμη και όχι από αυτά που την παράγουν. Ετσι οι δύο πρώτες σχέσεις “κόντυναν” ενώ στα συγχρονιζέ των ταχυτήτων έγινε σκλήρυνση για να αντέξουν τις καταπονήσεις.
Με το χειροποίητο short shift ο Μαρίνος συμπλέκει και αποσυμπλέκει τον δίσκο της AP Racing ο οποίος κάνει καλά την δουλειά του.
Το θέμα ανάρτηση σε μια μπέμπα είναι πάντα δύσκολο αφού το βαρύ αμάξωμα θέτει τις δικές του παραμέτρους στο παιχνίδι. Ο φίλος μας μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξε στο kit ολοκληρωμένης ανάρτησης της Sachs την οποία βοηθάει στο έργο της και μια μπάρα θόλων της OMP δένοντας το βαρύ εμπρός μέρος της.
Τα Pirelli P Zero, που στριγγλίζουν κάθε φορά που ο Μαρίνος έχει όρεξη για μπάντες, είναι τυλιγμένα πάνω στις 18αρες ζάντες της AC Schnitzer και μπροστά έχουν διαστάσεις 235/40/18 ενώ τα πίσω έχουν 245/40/18.
Κρυμμένα πίσω και από τις τέσσερις ζάντες είναι τα δισκόφρενα της Μ5 με τις κατακόκκινες δαγκάνες της Brembo οι οποίες παρέχουν στο βαρύ αμάξωμα ασφαλές σταμάτημα.
Χλιδή αγωνιστικών προδιαγραφών
Ενας λόγος για τον οποίο μου αρέσει πάρα πολύ το εσωτερικό της μπέμπας είναι αυτή η κλίση που έχει η κεντρική κονσόλα προς τον οδηγό. Στο σαλόνι όμως της συγκεκριμένης πεντάρας είναι πολλά αυτά με τα οποία μπορείς να κολλήσεις. Οπως για παράδειγμα τα Daytona bucket καθίσματα της Cobra με τον κιτρινόμαυρο συνδυασμό. Μόλις καθίσεις, μπροστά σου βλέπεις το τριάκτινο τιμόνι της Μ5 με το χαρακτηριστικό πολύχρωμο σηματάκι.
Το στροφόμετρο με το ανάλογο shift light, της Auto gauges, έχει πάρει θέση, πρώτη μούρη στο καβούρι που λένε, πάνω στο ταμπλό. Ακριβώς από κάτω έχει μπει μια τριάδα οργάνων της Auto gauges που αποτελείται από βολτόμετρο, θερμοκρασία νερού και vacuum. Δεξιά από το τιμόνι σε ευδιάκριτη θέση βρίσκεται το RSM, το πολυόργανο της APEXi για τις μετρήσεις ατμοσφαιρικού τύπου.
Στην μπέμπα έχει οργανωθεί και ICE κατάσταση με αρκετά καλούδια. Με το CD player της Pioneer σε ρόλο ρυθμιστή, δύο ενισχυτές της Alpine να τσιτάρουν το σύστημα και δύο 15αρια sub της Pioneer να βαράνε τις χαμηλές συχνότητες το σύστημα είναι κάτι παραπάνω από πλήρες ειδικά όταν μιλάμε για αυτοκίνητο με τόσες άλλες βελτιώσεις. Ομως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, έτσι μια οθόνη της Sony πήρε θέση στο ταμπλό και με το DVD player της Pioneer μπορείς να αράξεις με τις ώρες στο σαλόνι της μπέμπας χωρίς να βαρεθείς.
Cyprus tuning
Η τρίθυρη πεντάρα του Μαρίνου είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το γεγονός ότι το tuning στην Κύπρο είναι ένα σπορ το οποίο οι κουμπάροι το κατέχουν πολύ καλά. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ευνοϊκότεροι όροι που υπάρχουν στο νησί. Εγώ σαν σημαντικότερο θεωρώ το γεγονός ότι οι βελτιώσεις που γίνονται “κάτω” ξεκινάνε από μεγαλύτερη βάση.
Image Εννοώ ότι αυτός ο πανηλίθιος νόμος του τεκμηρίου “ανάγκασε” την βελτίωση στην Ελλάδα να κινηθεί στα μικρού κυβισμού μοτέρ ενώ στην Κύπρο το tuning ξεκινάει συνήθως από 1800αρια μοτέρ και πάνω. Οπου μπορείς να καταλάβεις ότι τα άλογα είναι ακόμα πιο πολλά. Η κλάψα όμως είναι για τους μίζερους και μόνο τέτοιοι δεν είμαστε, ο δρόμος άνοιξε (βλέπε νομοθεσία) και καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας πόσο δραστικές αλλαγές έκανε ο φίλος μας στην μπέμπα του. Keep tuning guyz!
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 3.535 cc, 6κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός στον διαμήκη άξονα, 24βάλβιδος, 2 ΕΕΚ, τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό πολλαπλών σημείων, σχέση συμπίεσης 10:1, πρόγραμμα AC Schnitzer, πεταλούδα και throttle body από 3.8lt, εξάτμιση 97mm HiTec, τρόμπα βενζίνης Bosch, ρυθμιστής πίεσης καυσίμου FSE, 2x μπουκάλες NOS
Ισχύς (βελτιωμένου / εργοστασιακού): 695 PS @ 6.000 rpm (με NOS) / 150 PS @ 6.900 rpm
Ροπή (βελτιωμένου / εργοστασιακού): kgm @ rpm / 36,7 kgm @ 4.750 rpm
Σύστημα μετάδοσης: Κίνηση πίσω, χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, κλιμάκωση κιβωτίου, σκλήρυνση των συγχρονιζέ, χειροποίητο short shift, δίσκο-πλατό AP Racing
Ανάρτηση: Kit ανάρτησης Sachs, μπάρα θόλων OMP
Φρένα: Αερίζομενα δισκόφρενα από Μ5 και δαγκάνες Brembo μπροστά και πίσω
Τροχοί, ελαστικά: Ζάντες AC Schnitzer 18in, λάστιχα Pirelli P Zero διαστάσεων 235/40/18 μπροστά και 245/40/18 πίσω
Επιδόσεις
Από στάση:
0-100 km/h: Πολλά sec ομίχλης
Τελική ταχύτητα: 280+ km/h
Look me up!
Outdoor: Bodykit Hamann το οποίο αποτελείται από μπροστά προφυλακτήρα με μαχαίρι και diffuser και πίσω προφυλακτήρα, καπό με αεραγωγούς, sideskirts, αεροτομή οροφής, πίσω αεροτομή. Καθρέφτες Μ5, φιμέ τζάμια, φιμέ φανάρια, φρυδάκια φαναριών, αυτοκόλλητα
Indoor: Καθίσματα bucket Daytona, τιμόνι από Μ5, αλουμινένιος μοχλός ταχυτήτων, στροφόμετρο και shift light Auto gauges, βολτόμετρο, θερμοκρασία νερού και vacuum Auto gauges, RSM της APEXi
burn out magazine
Λένε ότι ένα ταξίδι στην Γερμανία είναι “ατελές” αν δεν οδηγήσεις σε μια Autobahn. Είναι σαν να πας στο Παρίσι και δεν δεις τον πύργο του Αιφελ ή να έρθεις στην Ελλάδα και δεν φας σουβλάκι.
Κάποια πράγματα επιβάλλεται να γίνουν. Οπως δεν μπορείς να πιεις καφέ χωρίς να δεις έναν από τους φίλους μας τους Νιγηριανούς να σου προσφέρει κάποιο πειρατικό CD έτσι δεν γίνεται να πας στο New York χωρίς να δεις τους δίδυμους πύργους. Ooops, sorry! Αυτοί πέσανε. Εστω το άγαλμα της ελευθερίας. Οχι ρε φίλε δεν προσπαθώ να φτιάξω τουριστικό χάρτη αλλά να σου πω τον καημό μου.
Οταν πρωτοσυνάντησα την κυπριακή πεντάρα και την οδήγησα στους κυπριακούς (σχετικά καλούς) δρόμους, σκέφτηκα ότι αυτό το αυτοκίνητο θα έπρεπε έστω για μια φορά να μπει σε μια Autobahn για την οποία είναι φτιαγμένο. Σε έναν δρόμο χωρίς όριο ταχύτητας όπου η μπέμπα θα μπορέσει να απλώσει τα κάλλη της για να ξεμουδιάσει και η βελόνα του κοντέρ κάπου εκεί τέρμα δεξιά.
5 ή 3? Καλύτερα 3
Ο ιδιοκτήτης της πρώην κόκκινης, πρώην δίλιτρης, πρώην τετράθυρης γερμανίδας είχε μεγάλα σχέδια για αυτήν στο μυαλό του πριν ξεκινήσει να την σκαλίζει. Στο Μαρίνο πάντα άρεσε το “σκαρί” και η φιλοσοφία με την οποία ήταν φτιαγμένη η μπέμπα αλλά κάποιες λεπτομέρειες τον ενοχλούσαν. Οπως για παράδειγμα οι πόρτες οι οποίες υπερέβαιναν τον αριθμό που αυτός επιθυμούσε και κάτι άλλες λεπτομέρειες.
Ετσι μετά από πολύ μελέτη και σχεδόν τέσσερα χρόνια δουλειάς την έκανε όπως την ήθελε. Οι πόρτες τώρα έχουν τον σωστό αριθμό. Μόνο δύο.
Μην ζαλίζεις τον εγκέφαλό σου, όντως δεν βγήκε ποτέ δίπορτη πεντάρα. Ο φίλος μας απλά (στα λόγια όλα είναι απλά) έραψε τις πίσω πόρτες και έφτιαξε ένα coupe με λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις. Η δουλειά που έγινε είναι τόσο προσεγμένη στην λεπτομέρεια που αν την δει κάποιος που δεν κατέχει καλά το θέμα BMW σίγουρα θα το χάψει ότι είναι εργοστασιακό μοντέλο. Εγώ πάντως βλέποντας το αυτοκίνητο από κοντά το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν γιατί δεν το σκέφτηκαν οι Γερμανοί? Θα μου πεις, άβυσσος η “ψυχή” των αυτοκινητοβιομηχανιών και συνήθως κρύβεται πολύ παρασκήνιο (καλό ή κακό) πίσω από τις αποφάσεις τους αλλά ρε παιδιά σκεφτείτε τουλάχιστον τι θα πουλάγατε με αυτό το “καλούπι”.
Επόμενη κίνηση ήταν να φορεθεί το bodykit ενός από τους καλύτερους γερμανικούς βελτιωτικούς οίκους, του Hamann. Ο μπροστά προφυλακτήρας δίνει μια essence από Formula 1 αφού το τεράστιο άνοιγμα του στην μέση χωρίζεται από καμπυλωτά πτερύγια τα οποία μόνο για ομορφιά δεν είναι. Το σχήμα τους είναι τέτοιο ώστε να κατευθύνουν τον αέρα εκεί που πρέπει. Το βαμμένο μαύρο μαχαίρι στο κάτω μέρος του έχει σαν φυσική συνέχεια τα μεταλλικά diffuser στα πλαϊνά του προφυλακτήρα δίνοντας του έτσι ακόμα μεγαλύτερο όγκο και διαχειρίζεται προς όφελος της αεροδυναμική τον αέρα. Ο πίσω προφυλακτήρας είναι σαφώς σε πιο απλές γραμμές χωρίς φυσικά να υστερεί σε χάρη από τον μπροστά.
Για την ακρίβεια δίνει στον κώλο της μπέμπας τόση αγριάδα όση πρέπει να έχει. Το καπό φαινομενικά δεν έχει αλλαγές σε σχέση με το εργοστασιακό. Με μια δεύτερη ματιά όμως θα προσέξεις δύο αεραγωγούς, σε κάθε μια πλευρά του, καλυμμένους με σήτα και ψηλά στο κέντρο το λογότυπο του Hamann σε μαύρο φόντο. Στο προφίλ της πεντάρας τα sideskirts σε ίσια γραμμή καλύπτουν τα πλαϊνά και φιλοξενούν τα αυτοκόλλητα των “χορηγών”. Ο Hamann φρόντισε και για τις αεροτομές στα οπίσθια της γερμανίδας. Μια μικρή, διακριτική οροφής στέλνει τον αέρα στην τεράστια, καθόλου διακριτική πίσω αεροτομή για να “συνετίζουν” τον παιχνιδιάρη κώλο της μπέμπας όταν το κοντέρ της πατάει τέρμα δεξιά. Για όλα αυτά blame the Hamann.
Ο Μαρίνος όμως δεν έμεινε εκεί αλλά πρόσθεσε και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Οπως για παράδειγμα τα καθρεφτάκια της Μ5 αλλά και το φιμέ στα τζάμια με το κίτρινο χρώμα του αμαξώματος. Στην μούρη έχουν προστεθεί φρυδάκια στα φανάρια τα οποία πλέον είναι πιο σκούρα από τα εργοστασιακά.
BMW ****
Το δίλιτρο μοτέρ που φόραγε από την μαμά της πήρε πόδι και μπήκε το μοτέρ-φετίχ για κάθε άρρωστο με τις BMWδακια. Το διαμάντι των 3.6lt της γερμανικής εταιρίας κινεί πλέον το κατακίτρινο αμάξωμα. Φυσικά έγιναν και οι κατάλληλες περιποιήσεις.
Image Η πεταλούδα με το throttle body προέρχεται από το μοτέρ των 3.8lt για καλύτερη αναπνοή. Μια τρόμπα βενζίνης της Bosch οι οποία μπορεί να πιέσει μέχρι 6 bar και ένας ρυθμιστής πίεσης καυσίμου της FSE φροντίζουν να μην στεγνώνει το μοτέρ από το αγαπημένο του υγρό. Η εξάτμιση είναι πλέον 97mm, της HiTec, για να μην βρίσκουν τα καυσαέρια ιδιαίτερες αντιστάσεις στο δρόμο τους προς τα έξω. Το πρόγραμμά της AC Schnitzer έχει μπει για να ρυθμίζει και να οργανώνει τα νέα δεδομένα στην λειτουργία του μοτέρ. Με όλα αυτά η απόδοση έφτασε τα 395 PS.
Το καλό σου το άφησα για το τέλος. Στο πορτμπαγκάζ της μπέμπας είναι κρυμμένες δύο μπλε μπουκάλες. Αυτές με το πάτημα ενός κουμπιού ελευθερώνουν το οξυγονωμένο περιεχόμενό τους στα σωθικά του μοτέρ κάνοντάς το κατά 300 PS δυνατότερο. Μην τρίβεις τα μάτια σου καλά διάβασες. Κάθε μπουκάλα χαρίζει 150 ολοζώντανα άλογα. Ο Μαρίνος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να έχει τόση δύναμη με ένα κλικ και η χρήση της γίνεται με πολύ προσοχή και μόνο σε μεγάλες ευθείες γιατί το μπάντιασμα καραδοκεί.
Το τρίπτυχο Κ.Α.Ζ
Οχι, δεν είναι καμία καινούργια αίρεση είναι απλά ότι αφορά το κιβώτιο, την ανάρτηση και τα ζαντικά.
Το κιβώτιο έτυχε ιδιαίτερης περιποίησης αφού συνήθως την ζημιά την παθαίνεις από τα κομμάτια που διαχειρίζονται την δύναμη και όχι από αυτά που την παράγουν. Ετσι οι δύο πρώτες σχέσεις “κόντυναν” ενώ στα συγχρονιζέ των ταχυτήτων έγινε σκλήρυνση για να αντέξουν τις καταπονήσεις.
Με το χειροποίητο short shift ο Μαρίνος συμπλέκει και αποσυμπλέκει τον δίσκο της AP Racing ο οποίος κάνει καλά την δουλειά του.
Το θέμα ανάρτηση σε μια μπέμπα είναι πάντα δύσκολο αφού το βαρύ αμάξωμα θέτει τις δικές του παραμέτρους στο παιχνίδι. Ο φίλος μας μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξε στο kit ολοκληρωμένης ανάρτησης της Sachs την οποία βοηθάει στο έργο της και μια μπάρα θόλων της OMP δένοντας το βαρύ εμπρός μέρος της.
Τα Pirelli P Zero, που στριγγλίζουν κάθε φορά που ο Μαρίνος έχει όρεξη για μπάντες, είναι τυλιγμένα πάνω στις 18αρες ζάντες της AC Schnitzer και μπροστά έχουν διαστάσεις 235/40/18 ενώ τα πίσω έχουν 245/40/18.
Κρυμμένα πίσω και από τις τέσσερις ζάντες είναι τα δισκόφρενα της Μ5 με τις κατακόκκινες δαγκάνες της Brembo οι οποίες παρέχουν στο βαρύ αμάξωμα ασφαλές σταμάτημα.
Χλιδή αγωνιστικών προδιαγραφών
Ενας λόγος για τον οποίο μου αρέσει πάρα πολύ το εσωτερικό της μπέμπας είναι αυτή η κλίση που έχει η κεντρική κονσόλα προς τον οδηγό. Στο σαλόνι όμως της συγκεκριμένης πεντάρας είναι πολλά αυτά με τα οποία μπορείς να κολλήσεις. Οπως για παράδειγμα τα Daytona bucket καθίσματα της Cobra με τον κιτρινόμαυρο συνδυασμό. Μόλις καθίσεις, μπροστά σου βλέπεις το τριάκτινο τιμόνι της Μ5 με το χαρακτηριστικό πολύχρωμο σηματάκι.
Το στροφόμετρο με το ανάλογο shift light, της Auto gauges, έχει πάρει θέση, πρώτη μούρη στο καβούρι που λένε, πάνω στο ταμπλό. Ακριβώς από κάτω έχει μπει μια τριάδα οργάνων της Auto gauges που αποτελείται από βολτόμετρο, θερμοκρασία νερού και vacuum. Δεξιά από το τιμόνι σε ευδιάκριτη θέση βρίσκεται το RSM, το πολυόργανο της APEXi για τις μετρήσεις ατμοσφαιρικού τύπου.
Στην μπέμπα έχει οργανωθεί και ICE κατάσταση με αρκετά καλούδια. Με το CD player της Pioneer σε ρόλο ρυθμιστή, δύο ενισχυτές της Alpine να τσιτάρουν το σύστημα και δύο 15αρια sub της Pioneer να βαράνε τις χαμηλές συχνότητες το σύστημα είναι κάτι παραπάνω από πλήρες ειδικά όταν μιλάμε για αυτοκίνητο με τόσες άλλες βελτιώσεις. Ομως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, έτσι μια οθόνη της Sony πήρε θέση στο ταμπλό και με το DVD player της Pioneer μπορείς να αράξεις με τις ώρες στο σαλόνι της μπέμπας χωρίς να βαρεθείς.
Cyprus tuning
Η τρίθυρη πεντάρα του Μαρίνου είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το γεγονός ότι το tuning στην Κύπρο είναι ένα σπορ το οποίο οι κουμπάροι το κατέχουν πολύ καλά. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ευνοϊκότεροι όροι που υπάρχουν στο νησί. Εγώ σαν σημαντικότερο θεωρώ το γεγονός ότι οι βελτιώσεις που γίνονται “κάτω” ξεκινάνε από μεγαλύτερη βάση.
Image Εννοώ ότι αυτός ο πανηλίθιος νόμος του τεκμηρίου “ανάγκασε” την βελτίωση στην Ελλάδα να κινηθεί στα μικρού κυβισμού μοτέρ ενώ στην Κύπρο το tuning ξεκινάει συνήθως από 1800αρια μοτέρ και πάνω. Οπου μπορείς να καταλάβεις ότι τα άλογα είναι ακόμα πιο πολλά. Η κλάψα όμως είναι για τους μίζερους και μόνο τέτοιοι δεν είμαστε, ο δρόμος άνοιξε (βλέπε νομοθεσία) και καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας πόσο δραστικές αλλαγές έκανε ο φίλος μας στην μπέμπα του. Keep tuning guyz!
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 3.535 cc, 6κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός στον διαμήκη άξονα, 24βάλβιδος, 2 ΕΕΚ, τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό πολλαπλών σημείων, σχέση συμπίεσης 10:1, πρόγραμμα AC Schnitzer, πεταλούδα και throttle body από 3.8lt, εξάτμιση 97mm HiTec, τρόμπα βενζίνης Bosch, ρυθμιστής πίεσης καυσίμου FSE, 2x μπουκάλες NOS
Ισχύς (βελτιωμένου / εργοστασιακού): 695 PS @ 6.000 rpm (με NOS) / 150 PS @ 6.900 rpm
Ροπή (βελτιωμένου / εργοστασιακού): kgm @ rpm / 36,7 kgm @ 4.750 rpm
Σύστημα μετάδοσης: Κίνηση πίσω, χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, κλιμάκωση κιβωτίου, σκλήρυνση των συγχρονιζέ, χειροποίητο short shift, δίσκο-πλατό AP Racing
Ανάρτηση: Kit ανάρτησης Sachs, μπάρα θόλων OMP
Φρένα: Αερίζομενα δισκόφρενα από Μ5 και δαγκάνες Brembo μπροστά και πίσω
Τροχοί, ελαστικά: Ζάντες AC Schnitzer 18in, λάστιχα Pirelli P Zero διαστάσεων 235/40/18 μπροστά και 245/40/18 πίσω
Επιδόσεις
Από στάση:
0-100 km/h: Πολλά sec ομίχλης
Τελική ταχύτητα: 280+ km/h
Look me up!
Outdoor: Bodykit Hamann το οποίο αποτελείται από μπροστά προφυλακτήρα με μαχαίρι και diffuser και πίσω προφυλακτήρα, καπό με αεραγωγούς, sideskirts, αεροτομή οροφής, πίσω αεροτομή. Καθρέφτες Μ5, φιμέ τζάμια, φιμέ φανάρια, φρυδάκια φαναριών, αυτοκόλλητα
Indoor: Καθίσματα bucket Daytona, τιμόνι από Μ5, αλουμινένιος μοχλός ταχυτήτων, στροφόμετρο και shift light Auto gauges, βολτόμετρο, θερμοκρασία νερού και vacuum Auto gauges, RSM της APEXi
burn out magazine
DJC BMW- Bmw Addict
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3435
Ηλικία : 40
Τόπος : Θεσσαλονικη-Σταυρουπολη
Μοντέλο BMW : E36 sedan 3.16i
Country :
Απ: TUNNING
πολυ ωραιο το thredάκι σου djcbmw26.....
bomberman- Bmw Lover
-
Αριθμός μηνυμάτων : 309
Ηλικία : 57
Τόπος : Αθήνα
Μοντέλο BMW : E 36 coupe 3.28
Toyota Soarer Drift Car 650 PS
Toyota Soarer Drift Car 650 PS
Opposite Lock…
Αν είσαι οπαδός του “πηγαίνω με τις πόρτες” ή αλλιώς του drift, τότε η παραπάνω ορολογία δεν θα πρέπει να σου είναι άγνωστη. Προειδοποιώ αν έχεις πρόβλημα καρδιάς καλό είναι να τσιμπήσεις τα υπογλώσσια καθότι το θέαμα που ακολουθεί προκαλεί ταχυπαλμίες...
Μην μου πεις ότι δεν κολλάς κάθε φορά που βλέπεις έναν αγώνα drift! Δεν είναι και λίγο πράγμα να βλέπεις θηρία των πολλών PS να πηγαίνουν με τις πόρτες για εκατοντάδες μέτρα με τα λάστιχα να βγάζουν το γνώριμο άσπρο καπνό τους, στριγκλίζοντας για οίκτο! Ενα από τα αυτοκίνητα το οποίο είναι ξεχωριστό σε εμφάνιση αλλά και σε επιδόσεις είναι το Soarer του Γιαπωνέζου Takahiro Ueno. Ενα μοναδικό driftάμαξο που σε κάνει να βλαστημάς την ζωή που δεν σε έκανε σχιστομάτη.
Ελα να σκάμε από την ζήλια μας!
Και τι να κάνουμε οι δόλιοι πέρα από το να ζηλεύουμε όταν αντικρίζουμε αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα. Το Soarer όταν πρωτοπάτησε τα ζαντολάστιχα του από την ράμπα παραγωγής δεν φανταζόταν την μετέπειτα εξέλιξη του, όταν θα το έπιανε στα χέρια του ο Ueno-San!
Μοτεριακά φοράει τον κινητήρα από Supra, τον πασίγνωστο 2JZ-GTE. Αυτός επιλέχτηκε με γνώμονα ότι προσφέρει παραπάνω ροπή και ιπποδύναμη. Τώρα στα τόσα άλογα και στην αδιαμφισβήτητη ροπάκλα, πρόσθεσε και μια διόλου ευκαταφρόνητη τουρμπίνα της HKS, τη T04Z που ανεβάζει κατακόρυφα την δύναμη του αυτοκινήτου στα 650 PS και θα καταλάβεις γιατί τα παντιλίκια είναι στην ημερήσιο πρόγραμμα.
Μάλιστα όλο το μοτέρ έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα και πιο κεντραρισμένα από την εργοστασιακή version, που είχε σαν αποτέλεσμα να χαμηλώσει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και να έχει καλύτερη κατανομή!
Στο καπάκι της κυλινδροκεφαλής έγινε ροϊκή εξέλιξη και τοποθετήθηκε μια μεταλλική φλάντζα και ήρθε και έδεσε το γλυκό. Ελα όμως που επιμελήθηκε και το look του κινητήρα και έβαψε το καπάκι τσαχπίνικα!
Μιας και ανοίχτηκε το μοτέρ αλλάχτηκαν και οι εκκεντροφόροι με άλλους, της Valcon και συγκεκριμένα με το kit VCam Pro, που έχουν διάρκεια τόσο εισαγωγής, όσο και εξαγωγής 264 μοιρών
Εννοείται ότι έχει τοποθετηθεί και intercooler της HKS, το οποίο συνυπάρχει με το ψυγείο της Yashio Factory. Ο τύπος προνόησε και για την θερμοκρασία του λιπαντικού και έχει τοποθετήσει cooler για το λαδάκι. Εκεί που πραγματικά έχασα την μπάλα είναι για τα ψυγεία τόσο της βενζίνης (ώστε να μπαίνει σε νορμάλ θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο καύσης και να έχει καλύτερη απόδοση), αλλά και για το υγρό του υδραυλικού τιμονιού. Κόλλησες έτσι? Εκεί που θα κολλήσεις ακόμα περισσότερο είναι με το σύστημα κρυογέννεσης που διαθέτει! Αυτό ψεκάζει με υγρό CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και μειώνει την θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής αλλά και του καυσίμου, μεγιστοποιώντας την απόδοση! Φλίπαρες τώρα έτσι?
Τα εργοστασιακά μπεκ παροχής καυσίμου έχουν πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια και έχουν μπει άλλα παροχής 1.000cc για να μην μείνει από καύσιμο το παλικάρι την ώρα που θα βλέπει τον κόσμο από το πλαϊνό παράθυρο. Ο έλεγχος των παραπάνω γίνεται από τον FCon V Pro της HKS. Ολα τα κακά αέρια (αναφέρομαι στα καυσαέρια του οχήματος) οδηγούνται στο περιβάλλον από ένα πλήρες σύστημα εξαγωγής τιτανίου. Το χταπόδι προέρχεται από την HKS, με το τελικό να είναι της Legerfort, που είναι και αυτό από τιτάνιο!
Το ζουμί της υποθέσεως είναι το set up του αυτοκινήτου. Στον Takahiro λοιπόν δεν του άρεσε το κόψιμο που είχε το τιμόνι και είπε να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Ετσι το εργοστασιακό σύστημα διεύθυνσης έφαγε σουτ και μπήκε ένα από Toyota Celsior, ή αλλιώς Lexus LS.
Πάμε στα καλά τώρα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ένα 6αρι της Getrag, που συνεργάζεται άψογα με τον διπλόδισκο συμπλέκτη της Ogura Racing, που προσπαθεί να κουμαντάρει τα κιλά ροπής του Soarer. Γι’ αυτό το λόγο έχει τοποθετηθεί μπάρα ενίσχυσης στις βάσεις του κιβωτίου! Στον μείζον θέμα του διαφορικού καθότι driftαδικο το εργαλείο, έχει τοποθετηθεί ένα της DeftForce περιορισμένης ολίσθησης που συνεισφέρει στον καλύτερο έλεγχο των λικνισμάτων της ουράς.
Αναρτησιακά, υπάρχει μία από την κορυφαία σειρά της HKS, η HiperMax που είναι πλήρως ρυθμιζόμενη. Τα ζαντικά μην ψάξεις να τα βρεις, καθότι είναι ειδική παραγγελία στην Rays που προορίζεται για την ελίτ του Ιαπωνικού tuning. Είναι ανοδιωμένες με τερατώδη διάσταση, 9.5x19 μπροστά και 10.5x19 πίσω. Εννοείται πως είναι τυλιγμένες με τα κορυφαία λάστιχα της Yokohama Advan Neova, διαστάσεων 245/35/19 μπροστά και 275/30/19 πίσω. Η λύση αν τα γουστάρεις τόσο είναι να πεταχτείς μέχρι το Japan να καθιερωθείς σαν κορυφαίος tuner και τότε τηλεφώνα στην Rays να στα στείλει για να τα κοτσάρεις στο εργαλείο σου. Καλό εεε? Τα φρένα της Project μ (Mu) είναι άγκυρες στην κυριολεξία και σταματούν ακαριαία το Toyota αν χρειαστεί, αφού μπροστά έχουν φορεθεί δίσκοι διαμέτρου 355 mm με 6πίστονες δαγκάνες και πίσω 345 mm με 4πίστονες δαγκάνες!
Typical drift car!
Εξωτερικά το Soarer είναι το κλασικό αγωνιστικό βαμμένο στο κόκκινο της φωτιάς και τίγκα στα αυτοκόλλητα χορηγών! Ολο το bodykit είναι της Vertex, με φαρδύτερα φτερά, επιθετικούς προφυλακτήρες μπρος πίσω και πλαϊνά sideskirts, όλα στο πλαίσιο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Η αεροτομή είναι της Sard και όπως θα διαπιστώνεις είναι Ολυμπιακών διαστάσεων! Το καπό, το πορτμπαγκαζ και οι πόρτες (ναι λέμε και οι πόρτες) είναι carbon για λιγότερο βάρος. Ακόμα τα παράθυρα και τα πίσω φτερά, είναι πλαστικά για ελαχιστοποίηση των κιλών του Toyota. Η απόλυτη μαγκιά όμως είναι ότι ναι μεν το βάρος μειώθηκε δραστικά αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να κάνουν στιβαρό το σασί, για να αντέχει στις δυνάμεις που θα δέχεται σε κάθε αγώνα
παρτιατικό εσωτερικό
Το γραφείο του Takahiro έχει τα απολύτως απαραίτητα για να γίνεται σωστά η δουλειά του. Το τιμόνι είναι της Vertex, όπως και ο λεβιές ταχυτήτων. Οι καρέκλες του γραφείου είναι της Bride, σειρά Zeta III, ώστε όταν θα τον χτυπούν τα πλευρικά g να μην είναι αναγκασμένος να κρατιέται από καμιά χειρολαβή. Το άκρως απαραίτητο roll cage είναι της Okuyama για το ακόμα καλύτερο δέσιμο. Τα όργανα ελέγχου είναι της HKS και ελέγχουν σημαντικές παραμέτρους του κινητήρα, όπως θερμοκρασία και πίεση λαδιού, θερμοκρασία νερού και καυσαερίων και μπαρόμετρο. Αυτό που δεν είχα ξαναδεί ήταν ότι τα πεντάλ είναι πλήρως ρυθμιζόμενα για να έρχονται κουτί στις πατούσες του driver. Είδες τι προσέχουν τα γιαπωνεζόπουλα..?
Tο ταμπλό του Soarer είναι τίγκα στα διακοπτάκια που ελέγχουν ένα σωρό παραμέτρους κατά την διάρκεια του αγώνα και είναι επενδυμένο με ανθρακόνημα! Ούτε F-16 να ήταν!
Το Toyota έχει όλα τα specs για να είναι πρωταγωνιστής σε ένα αρκετά δύσκολο πρωτάθλημα όπως το D1 και να κοιτάει κατάματα τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του. Τα καλύτερα aftermarket προϊόντα που είναι πάνω του, βοηθούν στην επίτευξη κάθε στόχου που έχει ορίσει ο απαιτητικός οδηγός του. Βέβαια εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου να το έχω στο γκαράζ μου και όποτε κ@υλώνω να το βγάζω, με μουσική υπόκρουση που θα υποδηλώνει τσίτα τα γκάζια και να οργώνω τα lims με full ανάποδα! Τι λέω τώρα? Μισό λεπτό, γιατί μου έπεσε η κουβέρτα και ξύπνησα...
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 2.997cc, 6κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός διαμήκης, 24βάλβιδος,
2ΕΕΚ, τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό και turbo HKS T04Z, ροϊκή εξέλιξη κυλινδροκεφαλής, μεταλλική φλάντζα, εκκεντροφόροι εισαγωγής-εξαγωγής διάρκειας 264 μοιρών της VCam, μπεκ παροχής 1.000cc, εγκέφαλος FCon V Pro της HKS, ψυγείο λαδιού και καυσίμου, ψυγείο νερού της Yashio Factory, intercooler, kit εξαγωγής τιτανίου με χταπόδι της HKS και τελικό τιτανίου της Legefort, σύστημα κρυογέννεσης της DEI
Ισχύς: 650 PS
Σύστημα μετάδοσης: Κίνηση πίσω, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων της Getrag, δίδισκος συμπλέκτης της Ogura Racing, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της Deftforce
Ανάρτηση: Πλήρως ρυθμιζόμενο kit της HKS, HiperMax
Φρένα: Δίσκοι διαμέτρου 355mm με 6πίστονες δαγκάνες μπροστά, δίσκοι διαμέτρου 345mm με 4πίστονες δαγκάνες πίσω όλα της Project μ (Mu)
Τροχοί, ελαστικά: Ζάντες της Rays διαστάσεων 9.5x19 ιντσών μπροστά και 10.5x19 ιντσών πίσω, με λάστιχα Yokohama AVS Sports διαστάσεων 245/35/19 μπροστά και 275/30/19 πίσω
EXTERIOR: Full bodykit της Vertex, wide body με φουσκωμένα φτερά, προφυλακτήρες μπρος πίσω και sideskirts, αεροτομή της Sard, canards, carbon καπό, πορτμπαγκάζ και πόρτες, ακρυλικά παράθυρα
INTERIOR: Τιμόνι της Vertex και λεβιές ταχυτήτων, bucket καθίσματα της Bride Zeta III, όργανα ελέγχου της HKS (πίεση λαδιού, νερού, θερμοκρασία νερού, θερμοκρασία καυσαερίων, μπαρόμετρο), roll cage της Okuyama, ρυθμιζόμενα πεντάλ
burnout magazine
Opposite Lock…
Αν είσαι οπαδός του “πηγαίνω με τις πόρτες” ή αλλιώς του drift, τότε η παραπάνω ορολογία δεν θα πρέπει να σου είναι άγνωστη. Προειδοποιώ αν έχεις πρόβλημα καρδιάς καλό είναι να τσιμπήσεις τα υπογλώσσια καθότι το θέαμα που ακολουθεί προκαλεί ταχυπαλμίες...
Μην μου πεις ότι δεν κολλάς κάθε φορά που βλέπεις έναν αγώνα drift! Δεν είναι και λίγο πράγμα να βλέπεις θηρία των πολλών PS να πηγαίνουν με τις πόρτες για εκατοντάδες μέτρα με τα λάστιχα να βγάζουν το γνώριμο άσπρο καπνό τους, στριγκλίζοντας για οίκτο! Ενα από τα αυτοκίνητα το οποίο είναι ξεχωριστό σε εμφάνιση αλλά και σε επιδόσεις είναι το Soarer του Γιαπωνέζου Takahiro Ueno. Ενα μοναδικό driftάμαξο που σε κάνει να βλαστημάς την ζωή που δεν σε έκανε σχιστομάτη.
Ελα να σκάμε από την ζήλια μας!
Και τι να κάνουμε οι δόλιοι πέρα από το να ζηλεύουμε όταν αντικρίζουμε αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα. Το Soarer όταν πρωτοπάτησε τα ζαντολάστιχα του από την ράμπα παραγωγής δεν φανταζόταν την μετέπειτα εξέλιξη του, όταν θα το έπιανε στα χέρια του ο Ueno-San!
Μοτεριακά φοράει τον κινητήρα από Supra, τον πασίγνωστο 2JZ-GTE. Αυτός επιλέχτηκε με γνώμονα ότι προσφέρει παραπάνω ροπή και ιπποδύναμη. Τώρα στα τόσα άλογα και στην αδιαμφισβήτητη ροπάκλα, πρόσθεσε και μια διόλου ευκαταφρόνητη τουρμπίνα της HKS, τη T04Z που ανεβάζει κατακόρυφα την δύναμη του αυτοκινήτου στα 650 PS και θα καταλάβεις γιατί τα παντιλίκια είναι στην ημερήσιο πρόγραμμα.
Μάλιστα όλο το μοτέρ έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα και πιο κεντραρισμένα από την εργοστασιακή version, που είχε σαν αποτέλεσμα να χαμηλώσει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και να έχει καλύτερη κατανομή!
Στο καπάκι της κυλινδροκεφαλής έγινε ροϊκή εξέλιξη και τοποθετήθηκε μια μεταλλική φλάντζα και ήρθε και έδεσε το γλυκό. Ελα όμως που επιμελήθηκε και το look του κινητήρα και έβαψε το καπάκι τσαχπίνικα!
Μιας και ανοίχτηκε το μοτέρ αλλάχτηκαν και οι εκκεντροφόροι με άλλους, της Valcon και συγκεκριμένα με το kit VCam Pro, που έχουν διάρκεια τόσο εισαγωγής, όσο και εξαγωγής 264 μοιρών
Εννοείται ότι έχει τοποθετηθεί και intercooler της HKS, το οποίο συνυπάρχει με το ψυγείο της Yashio Factory. Ο τύπος προνόησε και για την θερμοκρασία του λιπαντικού και έχει τοποθετήσει cooler για το λαδάκι. Εκεί που πραγματικά έχασα την μπάλα είναι για τα ψυγεία τόσο της βενζίνης (ώστε να μπαίνει σε νορμάλ θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο καύσης και να έχει καλύτερη απόδοση), αλλά και για το υγρό του υδραυλικού τιμονιού. Κόλλησες έτσι? Εκεί που θα κολλήσεις ακόμα περισσότερο είναι με το σύστημα κρυογέννεσης που διαθέτει! Αυτό ψεκάζει με υγρό CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και μειώνει την θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής αλλά και του καυσίμου, μεγιστοποιώντας την απόδοση! Φλίπαρες τώρα έτσι?
Τα εργοστασιακά μπεκ παροχής καυσίμου έχουν πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια και έχουν μπει άλλα παροχής 1.000cc για να μην μείνει από καύσιμο το παλικάρι την ώρα που θα βλέπει τον κόσμο από το πλαϊνό παράθυρο. Ο έλεγχος των παραπάνω γίνεται από τον FCon V Pro της HKS. Ολα τα κακά αέρια (αναφέρομαι στα καυσαέρια του οχήματος) οδηγούνται στο περιβάλλον από ένα πλήρες σύστημα εξαγωγής τιτανίου. Το χταπόδι προέρχεται από την HKS, με το τελικό να είναι της Legerfort, που είναι και αυτό από τιτάνιο!
Το ζουμί της υποθέσεως είναι το set up του αυτοκινήτου. Στον Takahiro λοιπόν δεν του άρεσε το κόψιμο που είχε το τιμόνι και είπε να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Ετσι το εργοστασιακό σύστημα διεύθυνσης έφαγε σουτ και μπήκε ένα από Toyota Celsior, ή αλλιώς Lexus LS.
Πάμε στα καλά τώρα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ένα 6αρι της Getrag, που συνεργάζεται άψογα με τον διπλόδισκο συμπλέκτη της Ogura Racing, που προσπαθεί να κουμαντάρει τα κιλά ροπής του Soarer. Γι’ αυτό το λόγο έχει τοποθετηθεί μπάρα ενίσχυσης στις βάσεις του κιβωτίου! Στον μείζον θέμα του διαφορικού καθότι driftαδικο το εργαλείο, έχει τοποθετηθεί ένα της DeftForce περιορισμένης ολίσθησης που συνεισφέρει στον καλύτερο έλεγχο των λικνισμάτων της ουράς.
Αναρτησιακά, υπάρχει μία από την κορυφαία σειρά της HKS, η HiperMax που είναι πλήρως ρυθμιζόμενη. Τα ζαντικά μην ψάξεις να τα βρεις, καθότι είναι ειδική παραγγελία στην Rays που προορίζεται για την ελίτ του Ιαπωνικού tuning. Είναι ανοδιωμένες με τερατώδη διάσταση, 9.5x19 μπροστά και 10.5x19 πίσω. Εννοείται πως είναι τυλιγμένες με τα κορυφαία λάστιχα της Yokohama Advan Neova, διαστάσεων 245/35/19 μπροστά και 275/30/19 πίσω. Η λύση αν τα γουστάρεις τόσο είναι να πεταχτείς μέχρι το Japan να καθιερωθείς σαν κορυφαίος tuner και τότε τηλεφώνα στην Rays να στα στείλει για να τα κοτσάρεις στο εργαλείο σου. Καλό εεε? Τα φρένα της Project μ (Mu) είναι άγκυρες στην κυριολεξία και σταματούν ακαριαία το Toyota αν χρειαστεί, αφού μπροστά έχουν φορεθεί δίσκοι διαμέτρου 355 mm με 6πίστονες δαγκάνες και πίσω 345 mm με 4πίστονες δαγκάνες!
Typical drift car!
Εξωτερικά το Soarer είναι το κλασικό αγωνιστικό βαμμένο στο κόκκινο της φωτιάς και τίγκα στα αυτοκόλλητα χορηγών! Ολο το bodykit είναι της Vertex, με φαρδύτερα φτερά, επιθετικούς προφυλακτήρες μπρος πίσω και πλαϊνά sideskirts, όλα στο πλαίσιο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Η αεροτομή είναι της Sard και όπως θα διαπιστώνεις είναι Ολυμπιακών διαστάσεων! Το καπό, το πορτμπαγκαζ και οι πόρτες (ναι λέμε και οι πόρτες) είναι carbon για λιγότερο βάρος. Ακόμα τα παράθυρα και τα πίσω φτερά, είναι πλαστικά για ελαχιστοποίηση των κιλών του Toyota. Η απόλυτη μαγκιά όμως είναι ότι ναι μεν το βάρος μειώθηκε δραστικά αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να κάνουν στιβαρό το σασί, για να αντέχει στις δυνάμεις που θα δέχεται σε κάθε αγώνα
παρτιατικό εσωτερικό
Το γραφείο του Takahiro έχει τα απολύτως απαραίτητα για να γίνεται σωστά η δουλειά του. Το τιμόνι είναι της Vertex, όπως και ο λεβιές ταχυτήτων. Οι καρέκλες του γραφείου είναι της Bride, σειρά Zeta III, ώστε όταν θα τον χτυπούν τα πλευρικά g να μην είναι αναγκασμένος να κρατιέται από καμιά χειρολαβή. Το άκρως απαραίτητο roll cage είναι της Okuyama για το ακόμα καλύτερο δέσιμο. Τα όργανα ελέγχου είναι της HKS και ελέγχουν σημαντικές παραμέτρους του κινητήρα, όπως θερμοκρασία και πίεση λαδιού, θερμοκρασία νερού και καυσαερίων και μπαρόμετρο. Αυτό που δεν είχα ξαναδεί ήταν ότι τα πεντάλ είναι πλήρως ρυθμιζόμενα για να έρχονται κουτί στις πατούσες του driver. Είδες τι προσέχουν τα γιαπωνεζόπουλα..?
Tο ταμπλό του Soarer είναι τίγκα στα διακοπτάκια που ελέγχουν ένα σωρό παραμέτρους κατά την διάρκεια του αγώνα και είναι επενδυμένο με ανθρακόνημα! Ούτε F-16 να ήταν!
Το Toyota έχει όλα τα specs για να είναι πρωταγωνιστής σε ένα αρκετά δύσκολο πρωτάθλημα όπως το D1 και να κοιτάει κατάματα τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του. Τα καλύτερα aftermarket προϊόντα που είναι πάνω του, βοηθούν στην επίτευξη κάθε στόχου που έχει ορίσει ο απαιτητικός οδηγός του. Βέβαια εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου να το έχω στο γκαράζ μου και όποτε κ@υλώνω να το βγάζω, με μουσική υπόκρουση που θα υποδηλώνει τσίτα τα γκάζια και να οργώνω τα lims με full ανάποδα! Τι λέω τώρα? Μισό λεπτό, γιατί μου έπεσε η κουβέρτα και ξύπνησα...
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 2.997cc, 6κύλινδρος, τοποθετημένος εμπρός διαμήκης, 24βάλβιδος,
2ΕΕΚ, τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό και turbo HKS T04Z, ροϊκή εξέλιξη κυλινδροκεφαλής, μεταλλική φλάντζα, εκκεντροφόροι εισαγωγής-εξαγωγής διάρκειας 264 μοιρών της VCam, μπεκ παροχής 1.000cc, εγκέφαλος FCon V Pro της HKS, ψυγείο λαδιού και καυσίμου, ψυγείο νερού της Yashio Factory, intercooler, kit εξαγωγής τιτανίου με χταπόδι της HKS και τελικό τιτανίου της Legefort, σύστημα κρυογέννεσης της DEI
Ισχύς: 650 PS
Σύστημα μετάδοσης: Κίνηση πίσω, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων της Getrag, δίδισκος συμπλέκτης της Ogura Racing, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της Deftforce
Ανάρτηση: Πλήρως ρυθμιζόμενο kit της HKS, HiperMax
Φρένα: Δίσκοι διαμέτρου 355mm με 6πίστονες δαγκάνες μπροστά, δίσκοι διαμέτρου 345mm με 4πίστονες δαγκάνες πίσω όλα της Project μ (Mu)
Τροχοί, ελαστικά: Ζάντες της Rays διαστάσεων 9.5x19 ιντσών μπροστά και 10.5x19 ιντσών πίσω, με λάστιχα Yokohama AVS Sports διαστάσεων 245/35/19 μπροστά και 275/30/19 πίσω
EXTERIOR: Full bodykit της Vertex, wide body με φουσκωμένα φτερά, προφυλακτήρες μπρος πίσω και sideskirts, αεροτομή της Sard, canards, carbon καπό, πορτμπαγκάζ και πόρτες, ακρυλικά παράθυρα
INTERIOR: Τιμόνι της Vertex και λεβιές ταχυτήτων, bucket καθίσματα της Bride Zeta III, όργανα ελέγχου της HKS (πίεση λαδιού, νερού, θερμοκρασία νερού, θερμοκρασία καυσαερίων, μπαρόμετρο), roll cage της Okuyama, ρυθμιζόμενα πεντάλ
burnout magazine
DJC BMW- Bmw Addict
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3435
Ηλικία : 40
Τόπος : Θεσσαλονικη-Σταυρουπολη
Μοντέλο BMW : E36 sedan 3.16i
Country :
Απ: TUNNING
Παλιο εργαλειο αλλα παντα αξιολογο....
Και στο UK υπαρχει αναλογο τερας...
Και στο UK υπαρχει αναλογο τερας...
makinen- Bmw Addict
-
Αριθμός μηνυμάτων : 7367
Ηλικία : 38
Τόπος : Θεσσαλονικη-Amsterdam
Μοντέλο BMW : E36 coupe
BMW M3 e46-βελτιωση
BMW M3
Η πρώτη Μ3 (Ε30) πήρε τα μυαλά αρκετών ήρεμων και φιλήσυχων (μέχρι τότε) ανθρώπων. Με την εξέλιξη όμως των κινητήρων, τα 220 άλογα δεν λέγανε και πολλά μετά από κάποια χρόνια. Η επόμενη γενιά, η Ε36, είναι ωραίο αυτοκίνητο, δε λέω, αλλά η Ε46 είναι φανταστικοτρομερή.
Στην καρδιά της Γερμανίδας κρύβεται ένας σκληροτράχηλος κινητήρας 3,2 λίτρων με 340 αλογάκια, που γουστάρει τρελά να στροφάρει ψηλά και αποδίδει ιδανικά μετά τις 5.000 rpm. Τώρα, το εργαλείο που βλέπεις στις φωτό είναι μαύρο και μυστηριώδες, με τις ζάντες της Rota να ομορφαίνουν την εικόνα του. Το εργαλείο είναι ό,τι πρέπει για να ντριφτάρεις, αλλά φρόντισε να βελτιώσεις τα φρένα του, γιατί πεθαίνουν με την σκληρή χρήση. Αυτό έχει γίνει και εδώ, με εξαπίστονα της CA Automotive. Τα coilover της KW την “σφίγγουν” ακόμα περισσότερο, ενώ το bucket από CSL φροντίζει για την υγεία των πλευρών και των οπισθίων του οδηγού του. Αν και το μοτέρ είναι από τη μάνα του τουμπανιασμένο, με σπορ καταλύτη, νεα εξάτμιση, πρόγραμμα και φίλτρο αέρα φτάνει τα 355 PS. Το ιδανικότερο εργαλείο για κυριλάτες βόλτες και σκληροπυρηνικές κόντρες.
9cars_bmw.jpgSpecs
BMW Μ3 tuned
Κινητήρας
3.2 εξακύλινδρος, σπορ καταλύτες, μεσαίο κομμάτι εξάτμισης Supersprint, τελικό Eisenmann, χαρτογράφηση A L Tuning
Μετάδοση
Εργοστασιακό εξατάχυτο κιβώτιο, διαφορικό 3.9:1
Φρένα
Δίσκοι 360mm με εξαπίστονες δαγκάνες CA Automotive (εμπρός), 358mm τετραπίστονα πίσω (πίσω)
Ανάρτηση
Coilover KW Variant, ρυθμιζόμενα top-mounts Turner
Τροχοί και ελαστικά
Ζάντες Rota Grid Drift 8.5x18 ιντσών (εμπρός) και 10x18 ιντσών (πίσω) με ελαστικά Federal 595 RSR διαστάσεων 245/35 (εμπρός) και 265/35 (πίσω)
Εξωτερικό
Carbon καπό CSL, diffuser και διαχωριστής ροής εμπρός της AC Schnitzer
Εσωτερικό
Τιμόνι και κάθισμα οδηγού CSL
Mitsubishi Evo ΙΧ MR FQ-360
Όπως και το Impreza, το Evo είναι εδώ από τότε που ήμασταν μικρά παιδάκια (δηλαδή πολύ, πολύ παλιά!). Φυσικά το αυτοκίνητο έχει βελτιωθεί γενιά με τη γενιά, αν και αρκετοί θεωρούν ότι, όπως και το Impreza, εξωτερικά έχει “μαλακώσει”. Ωστόσο, οι τελευταίες εκδόσεις είναι τίγκα στην τεχνολογία και συναρπάζουν τον οδηγό. Οι παλιότερες εκδόσεις του Evo αποτελούν μια χαρά βάσεις για βελτίωση, αλλά εδώ σου παρουσιάζουμε το 9άρι. Το συγκεκριμένο ξεκίνησε ως MR FQ-360 (αγγλική έκδοση), αλλά χάρη σε μερικά πολύ χρήσιμα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων νέας εξάτμισης και εκκεντροφόρων HKS έφτασε να αποδίδει 410 αλόγατα στο δυναμόμετρο. Αρκετή δουλειά έχει γίνει και στο στήσιμο, με πανάλαφρες ζάντες Volk Racing CE28N Time Attack, coilover Tein Monoflex και φρένα ΑΡ Racing.
Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό και δημιουργεί ένα από τα πληρέστερα βελτιωμένα Evo που έχουμε δει.
9cars_evo.jpgSpecs
Mitsubishi Evo ΙΧ tuned
Κινητήρας
4G63 δίλιτρος, εκκεντροφόροι 272ο, γρανάζια και τροχαλία εκκεντροφόρων HKS, ECU Autronic, interccoler AMS, ψυγείο Koyo, πολλαπλή εξαγωγής RossSport/ JMF, boost controller HKS EVC6, εξάτμιση Φ76 TSL firestorm, κιτ εισαγωγής HKS
Μετάδοση
Εργοστασιακό εξατάχυτο κιβώτιο
Φρένα
Δίσκοι 362mm με εξαπίστονες δαγκάνες (εμπρός). Τετραπίστονες δαγκάνες πίσω
Ανάρτηση
Coilover Tein Monoflex με ρυθμιζόμενα top-mounts, πίσω αντιστρεπτική Perrin, μπάρα θόλων Tein
Τροχοί και ελαστικά
Ζάντες Volk Racing CE28N Time Attack 8.5x18 ιντσών με ελαστικά Toyo T1-R διαστάσεων 235/40
Εξωτερικό
Carbon καπό Seibon
Εσωτερικό
Εργοστασιακό
Απ: TUNNING
χμμμμμ γνωστη και μη εξαιρεταια αυτη η bmw στα στεκια ........
xelwnas- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Ηλικία : 40
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Μοντέλο BMW : '99 E36 coupe Mpack M44B19 & '97 Ε36 sedan M43B18
Country :
Απ: TUNNING
Η ζαντα ειναι που δινει αγριαδα..μ'αρεσει...5-spoke for me..
makinen- Bmw Addict
-
Αριθμός μηνυμάτων : 7367
Ηλικία : 38
Τόπος : Θεσσαλονικη-Amsterdam
Μοντέλο BMW : E36 coupe
TUNNING
Είναι μεγάλο προτέρημα για ένα αυτοκίνητο να ικανοποιεί τον αφέντη του τόσο όταν κάθεται πίσω από το τιμόνι, όσο και όταν βρίσκεται έξω από αυτό και απλά το κοιτάει. Ωστόσο ο σχεδιασμός των περισσότερων μοντέλων που υπάρχουν στην αγορά είναι καταραμένος να βαδίζει πάνω σε ένα σχοινί ισορροπίας μεταξύ σχεδιαστικής πρωτοπορίας και εμπορικής απήχησης. Κάπως έτσι σχεδόν πάντα παίρνουμε στα χέρια μας αμαξώματα που, αν και βασισμένα σε ενδιαφέρουσες αισθητικά ιδέες, σχεδιαστικά δεν φτάνουν όσο μακριά θα θέλαμε. Και σιγά που θα στεναχωρηθούμε κιόλας - ας είναι καλά η αισθητική βελτίωση! Στις σελίδες που ακολουθούν θα δεις λοιπόν την αφορμή για τον παραπάνω πρόλογο - μια BMW Compact που έχει αλλάξει επίπεδο αισθητικά και που πλέον δεν αφήνει ούτε πέτρα αδιάφορη από όπου περάσει.
Demo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 Compact
Ερωτεύσιμη…
Δεν θέλεις και πολύ για να την πατήσεις με αυτήν εδώ τη μπέμπα. Είναι η compact, η συμμαζεμένη, ντελικάτη και σκερτσόζα Γερμανίδα, που κάποιοι είχαν επικρίνει όταν πρωτοκυκλοφόρησε ως “μη κανονική BMW” και τέτοια κουλά. Μετά όλοι αυτοί έφαγαν την Σειρά 1 στην μάπα, για να μην πω ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να εκθειάσουν το πόσο γαμάτες είναι οι Χ5 και Χ3. Τεσπά, χολή τέλος. Στο θέμα μας τώρα. Η μπέμπα. Η μπέμπα λοιπόν έχει γίνει κούκλα, με την τοποθέτηση πάνω της ενός εξαιρετικού bodykit. Ο εμπρός προφυλακτήρας ανήκει στην γκάμα της Rieger και χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα, καλυμμένα με σήτα ανοίγματά του, ενώ στο κάτω μέρος του και στα πλάγια έχουν φορεθεί κομψά μαχαίρια που οδηγούν την αεροδυναμική ροή γύρω από το αυτοκίνητο. Λίγο πιο πάνω από τον προφυλακτήρα, τα φωτιστικά σώματα καλύπτονται εν μέρει από το φρυδάκι που δημιουργεί η προέκταση του καπό, αλλά και από άλλο ένα κομμάτι που “ανεβαίνει” από τον προφυλακτήρα. Ακόμα πιο πάνω, το καπό έχει αποκτήσει ωραίους αεραγωγούς που ενισχύουν ψύξη και εικόνα, ενώ στα πλάγια του αυτοκινήτου, πίσω από τους εμπρός τροχούς, έχουν εγκατασταθεί βράγχια αλά Μ3, αλλά ακόμα πιο επιθετικά και προφανή. Τα sideskirts με το σήμα της Rieger έχουν επίσης σήτα στα δύο διπλά τους ανοίγματα, αλλά αντίθετα με τα βράγχια, σκοπός τους δεν είναι να εντυπωσιάζουν - απλά να καθοδηγήσουν αρμονικά το μάτι, καθώς περνά από το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου στο πίσω.
Εκεί, αν το μάτι σου διαπεράσει τις πονηρές σκιές του μαύρου χρώματος, θα δεις ένα προφυλακτήρα με δύο τραπεζοειδή ανοίγματα στα άκρα του, ενώ στο κεντρικό του σημείο υπάρχει μια διάταξη τριπλού ανοίγματος, καλυμμένου με σήτα βεβαίως-βεβαίως, και από κάτω του, στο γεωμετρικό κέντρο του προφυλακτήρα, υπάρχει “μισή” οβάλ υποδοχή για τις διπλές απολήξεις της χειροποίητης εξάτμισης. Ήδη, και χωρίς να υπολογίσουμε τις… ενισχύσεις που θα σου περιγράψω εντός ολίγου, η BMW έχει ομορφύνει τόσο, ώστε απροβλημάτιστα να έλκει θετικά σχόλια (τουλάχιστον) από θαυμαστές BMW, αλλά και από “εχθρούς” τους. Εκτός του εμπρός προφυλακτήρα και των sideskirts, όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι custom-made από την Street Pro.
Demo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 Compact Καταφθάνουν…
…και οι ενισχύσεις που σου έλεγα πριν. Και είναι αρκετά πολύτιμες, όπως θα διαπιστώσεις και μόνος σου. Κατά πρώτον, η αεροτομή πίσω: απειροελάχιστα υπερβολική για τον αισθητικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, αλλά αναμφισβήτητα ταιριαστή σε μεγάλο βαθμό με το όλο σύνολο, χαρίζει μια δόση καλοδεχούμενης αλητείας στο αμάξωμα, που λέει στα οπτικά νεύρα, “μη με βλέπεις τόσο κυριλέ, πού και πού τα σπάω κιόλας…”. Στηρίζεται στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, που επίσης έχει αναβαθμιστεί - με την προέκταση στο χειλάκι της, που πλέον έχει γίνει σαν γαλλική μυτούλα, έχει πάρει τον ανήφορο και αλλάζει ριζικά το πίσω μέρος.
Η τοποθέτηση καθρεφτών Μ3 είναι στανταράκι στην βελτίωση οποιασδήποτε BMW (κ.α.) και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει και από την δικιά μας. Ακόμα πιο σιγουράκι, και συνεπώς στο στοίχημα θα είχε απόδοση στο… 1.01, είναι η τοποθέτηση ζαντών. Δεν πειράζει, η απόδοση μικρή, αλλά το πιάσαμε το παιχνιδάκι. Οι κυψελωτές, ασημί ζάντες της Oxigin μπορεί αρχικά να σου φανούν ψιλοάσχετες με το χρωματικό concept, αλλά αν ήταν μαύρες το αυτοκίνητο θα σκοτείνιαζε υπερβολικά - άσε που τα παιχνιδίσματα και οι αντανακλάσεις του φωτός της ημέρας δημιουργούν συνδυασμούς… ζεν στο αμάξωμα.
Tο εσωτερικό έχει μείνει μαμά - αν εξαιρέσεις την μονάδα αναπαραγωγής Felix με την επτάϊντση οθόνη και το σετ πεντάλ-χειρόφρενο αλά Μ3. O κινητήρας παραμένει μαμά, ωστόσο σκοπός της δεν ήταν να αποκτήσει πιο δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά, πράγμα που ούτως ή άλλως χαρίζει ως ένα βαθμό η ανάρτηση Monroe Reflex, ούτε να βελτιώσει τον εσωτερικό της κόσμο. Στις εποχές της ματαιοδοξίας, με τηλεοπτικές σειρές που αναβαθμίζουν δωρεάν από φάτσες μέχρι αυτοκίνητα και σπίτια, η BMW έφαγε το τυράκι των ημερών και πήγε μόνο για αισθητική βελτίωση. Δεν την χάλασε καθόλου όμως, αφού οι επεμβάσεις που δέχτηκε έγιναν με καλαισθησία και ποιότητα στην εφαρμογή, ενώ η επώνυμη λύση που επιλέχθηκε σίγουρα ικανοποιεί όλα τα fashion victims της βελτίωσης. Και αν προσπαθήσεις να το δεις όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, η μπάμπα σκοτώνει οπτικά. Αν και το μαύρο χρώμα επιδεικνύει τις διακριτικές προθέσεις του ιδιοκτήτη της, δύσκολα να μην σου χτυπήσει στο μάτι ένα τόσο καλοφτιαγμένο εργαλείο. Και φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η σωστή δουλειά που έχει γίνει πάνω στο αυτοκίνητο, απόρροια του επαγγελματισμού της Street Pro και του Μπάμπη Βασιλειάδη. Αν ποτέ έπαιρνα κάποια compact, θα ψηνόμουν πολύ άσχημα να την φτιάξω έτσι. Και μετά να της πάρω μια μεγάλη, μεγάλη χάντρα για το μάτι…
Demo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 Compact
Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
1.796cc, 4κύλινδρος, 16βάλβιδος,
ΙΣΧΥΣ/ ΡΟΠΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ
115 PS @ 5500 rpm / 17,8 kgm @ 3750 rpm
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Εργοστασιακό
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Αμορτισέρ και ελατήρια Monroe
ΦΡΕΝΑ
Εργοστασιακά
ΤΡΟΧΟΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Ζάντες Oxigin 7,5x17 με ελαστικά Nokian διαστάσεων 225/45
EXTERIOR
Πλήρες bodykit αποτελούμενο από εμπρός προφυλακτήρα και sideskirts Rieger, καπώ, καθρέφτες, φτερά, αεροτομή και πίσω προφυλακτήρας της Street Pro, αντηλιακές μεμβράνες Foliatec
INTERIOR
Πεταλιέρα, λεβιές ταχυτήτων και χειρόφρενο Μ-look
BURN ME!
Ιδιοκτήτης της μουράτης μπέμπας είναι ο Δημήτρης Στούκης. Ο Δημήτρης είναι στα 24 του και, όταν δεν ασχολείται με το κατάστημα εμπορίας βιομηχανικών εργαλείων που διατηρεί, μαγεύει τον κόσμο της Κοζάνης με την BMW του.
Είναι μεγάλο προτέρημα για ένα αυτοκίνητο να ικανοποιεί τον αφέντη του τόσο όταν κάθεται πίσω από το τιμόνι, όσο και όταν βρίσκεται έξω από αυτό και απλά το κοιτάει. Ωστόσο ο σχεδιασμός των περισσότερων μοντέλων που υπάρχουν στην αγορά είναι καταραμένος να βαδίζει πάνω σε ένα σχοινί ισορροπίας μεταξύ σχεδιαστικής πρωτοπορίας και εμπορικής απήχησης. Κάπως έτσι σχεδόν πάντα παίρνουμε στα χέρια μας αμαξώματα που, αν και βασισμένα σε ενδιαφέρουσες αισθητικά ιδέες, σχεδιαστικά δεν φτάνουν όσο μακριά θα θέλαμε. Και σιγά που θα στεναχωρηθούμε κιόλας - ας είναι καλά η αισθητική βελτίωση! Στις σελίδες που ακολουθούν θα δεις λοιπόν την αφορμή για τον παραπάνω πρόλογο - μια BMW Compact που έχει αλλάξει επίπεδο αισθητικά και που πλέον δεν αφήνει ούτε πέτρα αδιάφορη από όπου περάσει.
Demo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 Compact
Ερωτεύσιμη…
Δεν θέλεις και πολύ για να την πατήσεις με αυτήν εδώ τη μπέμπα. Είναι η compact, η συμμαζεμένη, ντελικάτη και σκερτσόζα Γερμανίδα, που κάποιοι είχαν επικρίνει όταν πρωτοκυκλοφόρησε ως “μη κανονική BMW” και τέτοια κουλά. Μετά όλοι αυτοί έφαγαν την Σειρά 1 στην μάπα, για να μην πω ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να εκθειάσουν το πόσο γαμάτες είναι οι Χ5 και Χ3. Τεσπά, χολή τέλος. Στο θέμα μας τώρα. Η μπέμπα. Η μπέμπα λοιπόν έχει γίνει κούκλα, με την τοποθέτηση πάνω της ενός εξαιρετικού bodykit. Ο εμπρός προφυλακτήρας ανήκει στην γκάμα της Rieger και χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα, καλυμμένα με σήτα ανοίγματά του, ενώ στο κάτω μέρος του και στα πλάγια έχουν φορεθεί κομψά μαχαίρια που οδηγούν την αεροδυναμική ροή γύρω από το αυτοκίνητο. Λίγο πιο πάνω από τον προφυλακτήρα, τα φωτιστικά σώματα καλύπτονται εν μέρει από το φρυδάκι που δημιουργεί η προέκταση του καπό, αλλά και από άλλο ένα κομμάτι που “ανεβαίνει” από τον προφυλακτήρα. Ακόμα πιο πάνω, το καπό έχει αποκτήσει ωραίους αεραγωγούς που ενισχύουν ψύξη και εικόνα, ενώ στα πλάγια του αυτοκινήτου, πίσω από τους εμπρός τροχούς, έχουν εγκατασταθεί βράγχια αλά Μ3, αλλά ακόμα πιο επιθετικά και προφανή. Τα sideskirts με το σήμα της Rieger έχουν επίσης σήτα στα δύο διπλά τους ανοίγματα, αλλά αντίθετα με τα βράγχια, σκοπός τους δεν είναι να εντυπωσιάζουν - απλά να καθοδηγήσουν αρμονικά το μάτι, καθώς περνά από το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου στο πίσω.
Εκεί, αν το μάτι σου διαπεράσει τις πονηρές σκιές του μαύρου χρώματος, θα δεις ένα προφυλακτήρα με δύο τραπεζοειδή ανοίγματα στα άκρα του, ενώ στο κεντρικό του σημείο υπάρχει μια διάταξη τριπλού ανοίγματος, καλυμμένου με σήτα βεβαίως-βεβαίως, και από κάτω του, στο γεωμετρικό κέντρο του προφυλακτήρα, υπάρχει “μισή” οβάλ υποδοχή για τις διπλές απολήξεις της χειροποίητης εξάτμισης. Ήδη, και χωρίς να υπολογίσουμε τις… ενισχύσεις που θα σου περιγράψω εντός ολίγου, η BMW έχει ομορφύνει τόσο, ώστε απροβλημάτιστα να έλκει θετικά σχόλια (τουλάχιστον) από θαυμαστές BMW, αλλά και από “εχθρούς” τους. Εκτός του εμπρός προφυλακτήρα και των sideskirts, όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι custom-made από την Street Pro.
Demo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 Compact Καταφθάνουν…
…και οι ενισχύσεις που σου έλεγα πριν. Και είναι αρκετά πολύτιμες, όπως θα διαπιστώσεις και μόνος σου. Κατά πρώτον, η αεροτομή πίσω: απειροελάχιστα υπερβολική για τον αισθητικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, αλλά αναμφισβήτητα ταιριαστή σε μεγάλο βαθμό με το όλο σύνολο, χαρίζει μια δόση καλοδεχούμενης αλητείας στο αμάξωμα, που λέει στα οπτικά νεύρα, “μη με βλέπεις τόσο κυριλέ, πού και πού τα σπάω κιόλας…”. Στηρίζεται στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, που επίσης έχει αναβαθμιστεί - με την προέκταση στο χειλάκι της, που πλέον έχει γίνει σαν γαλλική μυτούλα, έχει πάρει τον ανήφορο και αλλάζει ριζικά το πίσω μέρος.
Η τοποθέτηση καθρεφτών Μ3 είναι στανταράκι στην βελτίωση οποιασδήποτε BMW (κ.α.) και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει και από την δικιά μας. Ακόμα πιο σιγουράκι, και συνεπώς στο στοίχημα θα είχε απόδοση στο… 1.01, είναι η τοποθέτηση ζαντών. Δεν πειράζει, η απόδοση μικρή, αλλά το πιάσαμε το παιχνιδάκι. Οι κυψελωτές, ασημί ζάντες της Oxigin μπορεί αρχικά να σου φανούν ψιλοάσχετες με το χρωματικό concept, αλλά αν ήταν μαύρες το αυτοκίνητο θα σκοτείνιαζε υπερβολικά - άσε που τα παιχνιδίσματα και οι αντανακλάσεις του φωτός της ημέρας δημιουργούν συνδυασμούς… ζεν στο αμάξωμα.
Tο εσωτερικό έχει μείνει μαμά - αν εξαιρέσεις την μονάδα αναπαραγωγής Felix με την επτάϊντση οθόνη και το σετ πεντάλ-χειρόφρενο αλά Μ3. O κινητήρας παραμένει μαμά, ωστόσο σκοπός της δεν ήταν να αποκτήσει πιο δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά, πράγμα που ούτως ή άλλως χαρίζει ως ένα βαθμό η ανάρτηση Monroe Reflex, ούτε να βελτιώσει τον εσωτερικό της κόσμο. Στις εποχές της ματαιοδοξίας, με τηλεοπτικές σειρές που αναβαθμίζουν δωρεάν από φάτσες μέχρι αυτοκίνητα και σπίτια, η BMW έφαγε το τυράκι των ημερών και πήγε μόνο για αισθητική βελτίωση. Δεν την χάλασε καθόλου όμως, αφού οι επεμβάσεις που δέχτηκε έγιναν με καλαισθησία και ποιότητα στην εφαρμογή, ενώ η επώνυμη λύση που επιλέχθηκε σίγουρα ικανοποιεί όλα τα fashion victims της βελτίωσης. Και αν προσπαθήσεις να το δεις όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, η μπάμπα σκοτώνει οπτικά. Αν και το μαύρο χρώμα επιδεικνύει τις διακριτικές προθέσεις του ιδιοκτήτη της, δύσκολα να μην σου χτυπήσει στο μάτι ένα τόσο καλοφτιαγμένο εργαλείο. Και φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η σωστή δουλειά που έχει γίνει πάνω στο αυτοκίνητο, απόρροια του επαγγελματισμού της Street Pro και του Μπάμπη Βασιλειάδη. Αν ποτέ έπαιρνα κάποια compact, θα ψηνόμουν πολύ άσχημα να την φτιάξω έτσι. Και μετά να της πάρω μια μεγάλη, μεγάλη χάντρα για το μάτι…
Demo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 CompactDemo BMW Ε46 Compact
Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
1.796cc, 4κύλινδρος, 16βάλβιδος,
ΙΣΧΥΣ/ ΡΟΠΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ
115 PS @ 5500 rpm / 17,8 kgm @ 3750 rpm
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Εργοστασιακό
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Αμορτισέρ και ελατήρια Monroe
ΦΡΕΝΑ
Εργοστασιακά
ΤΡΟΧΟΙ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Ζάντες Oxigin 7,5x17 με ελαστικά Nokian διαστάσεων 225/45
EXTERIOR
Πλήρες bodykit αποτελούμενο από εμπρός προφυλακτήρα και sideskirts Rieger, καπώ, καθρέφτες, φτερά, αεροτομή και πίσω προφυλακτήρας της Street Pro, αντηλιακές μεμβράνες Foliatec
INTERIOR
Πεταλιέρα, λεβιές ταχυτήτων και χειρόφρενο Μ-look
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης